Muistoissamme rautias suomenhevostamma Lamourin Julietta (VH13-018-1300), 159cm, 20.11.2013-21.02.2017
Netta lopetettiin 21,5-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
KTK-II, YLA1, KRJ-I, ERJ-I, SLA-II

Kantakirjattu II-palkinnolla (76p.) 05.04.2014
Palkittu YLA1 (96p.) 31.07.2016
Palkittu KRJ-I (108,5p.) 15.10.2016
Palkittu ERJ-I (104,75p.) 30.11.2016
Palkittu SLA-II (89p.) 20.11.2016


Netta: Yleisesti tämä tamma tunnetaan sen lempeydestä ja äitimäisyydestään, Netta ottaa kaikki huomioon eikä missään nimessä halua tahallisesti aiheuttaa kenellekään harmia. Tosin kiima-aikoina Netta muuttu kuin eri hevoseksi, silloin se näyttää nyrpeää naamaa jokaiselle vastaantulijalle ja on erittäin herkkätunteinen. Tänä aikana moni osaakin pysyä erossa tammasta ja käsittelee sitä vain sen verran kuin on tarve. Jos on oppinut miten hankalaa kiimaista tammaa tulee käsitellä, saattaa Netta tällöin olla hieman normaalimpi ja antaa käsitellä itseään. Emänä se sitten on täydellinen, se pitää huolta varsoistaan ja antaa ihmisten käsitellä niitä ilman ongelmia.

Hoidossa: Harjaaminen on yksi asia mistä Netta nauttii täysillä, se sulkee silmänsä ja ottaa harjaushetkestä kaiken irti. Kovat harjat ovat erityisesti tamman mieleen, joten sen kanssa ei tarvitse pelätä että olisi liian kovat otteet, mitä suuremmalla paineella harjaa, sitä enemmän Netta nauttii. Kavioita putsatessa se saattaa pitää painoa putsattavalla jalalla, joten sitä pitää huomautella aina silloin tällöin ettei ihminen jaksa sitä sylissään pitää. Varusteita laittaessa tamma on mestaripullistelija. Kunhan on saanut vyön edes ensimmäisiin reikiin, kannattaa Nettaa vähän kävelyttää ja yrittää kiristää sitten uudelleen, kummasti vyö kiristyykin tämän jälkeen. Suitsia laittaessa se laskee päänsä alas ja ottaa kuolaimet hyvin vastaan.

Ratsuna: Kouluratsuna Netta kulkee nätisti kaula kaarella, kuuntelee ratsastajan jokaista apua ja koittaa parhaansa mukaan toteuttaa ne. Hyvän kuuliaisuuden ansiosta tamma onkin yltänyt Va B-tasolle kouluratsastuksessa, vaikkei välttämättä heti ihan uskoisi että tällainen pulleamahainen tamma pystyisi liikkumaan vaaditulla tasolla. Netan kanssa on ilo työskennellä ja se antaa anteeksi ratsastajan pienet virheet. Jotta sen kanssa yltää parhaisiin mahdollisiin tuloksiin, pitää ratsastajan tietää mitä tekee, ihan automaatti tämä tamma ei ole. Siirtymiset sujuu hienosti, välillä se saattaa innostua laukassa, mutta kunhan lämmittelee laukassa tarpeeksi niin alkaa sekin sujumaan. Esteillä tamma on innokas ja valmiina hyppäämään korkeampiakin esteitä. Pienet esteet eivät saa sen mielenkiintoa nousemaan, mutta kunhan estekorkeus kasvaa niin alkaa tamman kiinnostuskin kasvamaan. Netalla on hyvä hyppytekniikka ja se on hyvä tiukoissa käännöksissä, mikä on hyvä erityisesti uusintaradoilla. Se pyrkii aina saamaan askeleet itse kohdalleen ja osaa valita hyvän hyppykohdan. Maastossa se sopii hyvin keulahevoseksi, sitä voisi kuvaita pomminvarmaksi ratsuksi. Netta saattaa hieman innostua laukkapätkillä, mutta ei koskaan lähde ryöstämään.

Kilpailuissa: Netta on helppo saada traileriin ja se matkustaa rauhallisesti koko matkan. Uloskin se tulee nätisti, eikä sen kanssa tarvitse pelätä, että se rynnistäisi äkkiä ulos kopista. Kilpailupaikalla NEtta on aivan kuin kotonakin, aluksi se saattaa steppailla paikallaan ja huudella uusille tuttavuuksille, mutta kunhan se on tottunut uuteen ympäristöön, pystyy se keskittymään tulevaan koitokseen. Radalla se kuuntelee ratsastajaansa eikä kiinnitä huomiota ympärillä olevaan hälinään.

© Huttis

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Aavan Valtti KTK-II
sh, vkk, 154cm
ii. Koistilan Vihto Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-I
sh, vkk, 157cm
iii. Vimma Vei Ch, KTK-II, KRJ-II
sh, vkk, 159cm
iie. Sinervuon Aamu KRJ-I
sh, vkk, 156cm
ie. ILO Stiina VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-III, KRJ-II
sh, tprt, 156cm
iei. Vikkori VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
sh, prt, 162cm
iee. Soihtutyttö VIR MVA Ch, KTK-I, YLA3, KRJ-IV
sh, prt, 150cm
e. Mörkövaaran Juliaana KTK-III, SLA-II, ERJ-II, YLA1, KRJ-I
sph, rt, 147cm
ei. Lakean Morris KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA2, ERJ-III, KERJ-I
sph, rt, 145cm
eii. Kuusimetsän Jali Ch
sph, rt, 148cm
eie. Jamuliina VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA2
sph, rt, 143cm
ee. Lakean Roosaliisa SV-II, KRJ-II, ERJ-III
sh, vrt, 157cm
eei. Lakean Hapro SLA-I, YLA2
sh, tprt, 154cm
eee. Lakean Kastelma KTK-II
sph, m, 150cm

sukuselvitys

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
22.12.14 - t. Lamourin Taikayö - Helmen Karma - Hapero
02.03.15 - o. Lamourin Voitto - Fiktion Voitontahto - suba
01.05.15 - t. Lamourin Juulia - Fiktion Jylhä - Oona
12.12.15 - o. Lamourin Justus - Helmen Karma - Jenny
03.01.16 - t. Lamourin Julia - Helmen Karma - Jannica

Valmennukset/päiväkirja

02.06.3015 kouluvalmennus, valmentajana turjake
Seuraavana valmennuslistalla oli Netta niminen suomenhevostamma. Jäin odottamaan kentälle ja korjaamaan pois esteet viime valmennustunnista kun kentälle saapui Huttis ja Netta suokki. Kaunis rautiaan värinen tamma käveli rauhallisesti kentälle korvat hörössä. Sait heti alkaa verryttelemään käynnissä sekä ravissa. Netta liikkui oikein kivasti jo heti käynnissä ja varsinkin ravissa näki että tamma on vaativa b:n tasoinen heppa. Netalla oli todella hieno ravi ja kantoi itseään todella hyvin. Teitte paljon ympyröitä ja erilaisia teitä molempiin suuntiin. Siirryimme pohkeenväistöihin oikeaan suuntaan uralla. Ei ollu paljon korjattavaa kun Netta olikin niin osaava, aina asia mistä sanoin jotain oli että takapuoli vähä valui liikaa muuten oikein hienolta näytti. Toiseen suuntaan ei myöskään ollu mitään ongelmia eikä myöskään kuin tulitte keskellä kenttää ja teit ravissa sivulle väistöt. Pienen tauon jälkeen jatkoitte harjoitusravissa ja teitte lisäyksiä pitkällä sivuilla. Pari kertaa rikkoi laukkaan muuten ei mitään suurempia ongelmia. Laukkatyöskentelyssä Netta innostui pikkasen ja veti pari pukkia mutta rauhoittui nopeasti. Menitte vähän lisättyä laukkaa kunhan sait kontrollin eka takaisin. Hiljaisesti siirryitte takaisin raviin ja olikin aika lopettaa valmennus tähän. Kuumana kesäpäivänä huomaa hyvin kun hevonen on tehnyt kovasti töitä ja niin Netta olikin – hikeä vaan valui, niin hevoselta kuin ratsastajaltaan. Paljon taputuksia ja sitten menit kävelemään loppukäynnit maastoon tallikaverin kanssa.

30.07.2015 estevalmennus, valmentajana dookie
Ehdin hetken ihastelemaan kuvankaunista suomenhevostammaa ja sen liikkumista, ennen kuin ryhdyin rakentamaan esteitä kentälle. Olin heti verryttelyiden aluksi todennut, ettei ratsukko kaipaile kummempia ohjeita, joten annoin Huttiksen verkata punarautiaansa kuten itse parhaaksi näki. Sivusilmällä kaksikon menoa ihastellessani kasasin kentälle yksinkertaisen, pienen radan kolmesta pystystä ja kahdesta okserista. Tämän päivän aiheena oli harjoitella hyvän ratalaukan rytmin säätämistä ja säilyttämistä. Esteiden lisäksi raahasin toisen pitkän sivun uran sisäpuolelle kaksi puomia lähes kentän päätyihin asti, ideana sovittaa tietty määrä laukka-askeleita niiden väliin.
Huttiksen ja Netan saatua verryttelyt ja välikäynnit hoidettua, ohjeistin ratsastajaa nostamaan laukan, ja säätämään sen ensin ympyrällä sopivan reippaaksi ja tahdin tasaiseksi. Parin ympyrän jälkeen ratsukko oli valmis tehtävään; ensin laukka-askelpuomit, ja sen jälkeen lävistäjältä alkaen radan hyppääminen. Esteet olin jättänyt aluksi vain 60cm korkeiksi. Ensimmäisellä kerralla pyysin Huttista ratsastamaan kuusi laukka-askelta puomien väliin, mikä tarkoitti askeleen pidennystä. Netta lisäsi askeleihinsa pituutta hienosti, ja palautui myös normaaliin tahtiin nopeasti jälkimmäisen puomin jälkeen. Muistutin Huttista ratsastamaan hyvän kulman ennen lävistäjälle kääntämistä, jotta tie ensimmäiselle esteelle ei menisi liian vaikeaksi. Ratsastaja teki työtä käskettyä, ja ensimmäinen pysty ylittyi leikiten. Netta halusi lisätä hieman vauhtia, mutta käskin ratsastajaa olemaan tiukkana tahdin kanssa, ettei hevonen saa päättää vauhtia. Loppurata sujui lähes yhtä hyvin, Netta vain ilmaisi esteiden olevan liian matalia olemalla nostamatta jalkojaan riittävästi, ja kaksi puomia kolahti maahan. Muutaman uusintakierroksen jälkeen Netta alkoi jo innostua melkoisesti, jolloin se alkoi hyppäämäänkin tosissaan. Esteet olin saanut korotettua korkeimmillaan 80cm korkeiksi, eikä raudikolla ollut enää aikomustakaan olla nostelematta kinttujaan riittävästi. Sain muistutella Huttista entistä enemmän pitämään tamman laukan tarpeeksi hillityssä vauhdissa, ja pitämään rytmin myös lähestymisissä tasaisempana. Loppupeleissä esteet olivat 90cm korkuisia, ja Netta hyppäsi vain entistä paremmin, kun korkeus kasvoi. Myös laukka-askeleiden lyhennykset ja pidennykset olivat onnistuneet puomeilla erinomaisesti, joten viimeisen hyvän suorituksen jälkeen annoin ratsukon siirtyä loppuverryttelyiden pariin, minun ryhtyessäni keräämään esteitä pois kentältä.

13.12.2015 kouluvalmennus, valmentajana Jenny
Tänään ensimmäisenä valmennuksessani oli Huttis ja tämän suomenhevostamma Lamourin Julietta. Ratsukko teki jo reippaasti alkuveryttelyjä kun aamulla viimein saavuin maneesin. Tämän päivän valmennuksessa keskittyisimme taivutuksiin. Huttis otti heti alkuun hyvän tuntuman tammaan ja ratsasti sitä reippaasti eteenpäin. Ratsastaja lähti heti tuumasta toimeen ja taivutti Nettaa ympyräkahdeksikolla. Neuvoin ratsukkoa tekemään ympyrät 15-20 metrin halkaisijalla, jotta saataisiin aikaan riittävän loiva taivutus, käynnin laatu ei kärsisi ja Huttis saisi samalla ratsunsa myös taipumaan tarpeeksi hyvin. Ensimmäisten taivutusten aikana Netan takapää ei meinannut taipua ollenkaan. Neuvoin Huttista lyhentämään taivuttavaa ohjaa muutaman sentin ja pitämään sisäpohkeen satulavyön kohdalla, sitä kun tarvitsisi käyttää ainoastaan silloin, jos Netta alkaisi reagoimaan taivuttavaan ohjaan kääntymällä liikaa sisälle päin. Ratsastaja teki työtä käskettyä ja näin taivuttavasta otteesta tuli tarpeeksi vaativa. Nyt Netta pääsi samalla myös liikkumaan aktiivisesti eteen. Muistutin lisäksi vielä Huttista säätelemään ulko-ohjalla taivutusta. Huomasin taivutuksissa heti parannusta ja huomasin myös miten Netta yritti koko ajan parhaansa mukaan kuunnella ratsastajaansa, joka istui keskittyneesti ratsunta selässä. Ja lopulta saimme kuin saimmekin tamman taipumaan kauniin tasaisesti koko rungosta.
Oli ilo silmälle katsoa, kuinka kauniisti Netta ympyräkahdeksikolla kulki. Tamma meni niin hyvin, että päätin lopettaa taivutusharjoituksen siihen ja ottaa loppuun vielä hieman laukannostoja. Ohjeistin Huttista nostamaan laukan enemmän istunnalla ja sisäpohkeella, sekä pitämään painon tasaisesti Netan selässä, jotta tamma ei pääsisi nostamaan väärää laukkaa. Laukannostot tältä tammalta sujui kuitenkin niin leikiten, ettei mitään parannettavaa ollut. Huttiksen ei tarvinnut käyttää edes sisäpohjetta oikeastaan ollenkaan, pelkkä istunta ja sisäohjan myötääminen riitti saamaan Netan laukalle. Laukkaaminen oli suomenhevosneidin mielestä niin kivaa, joten toimi tämä myös omallatavallaan mukavana palkintona onnistuneista taivutusharjoituksista.

05.11.2016 päiväkirjamerkintä
Netta on nyt viimeaikoina päässyt näyttämään taitojaan kaiken maailman laatuarvosteluissa. Edessä olisi vielä pari laatista, joihin olemme talliväen kanssa koittaneet tammaa parhaamme mukaan valmistella. Netta on siirtynyt kokonaan eläkkeelle, jonka johdosta se on päässyt vähän pyöristymään. Onnekseni tallitytöt käyvät oikein mielellään tammaa liikuttamassa tarpeen tullen ettei se nyt ihan kokonaan joutuisi päivät pitkät pitkästymään. Netan kanssa on myös paljon lapsivieraita käynyt, ja tästähän tamma on nauttinut saadessaan mielin määrin rapsutuksia ja herkkuja. Kävin moikkaamassa tammaa tarhassa, missä se tyytyväisenä söi aamuheiniään, sulassa sovussa muiden lauman hevosten kanssa. Netta on lauman vanhimpana ottanut pomon roolin, mutta sillä on selvästi erilainen johtajan tyyli kuin monella muulla, se pitää huolta että jokainen saa osansa heinistä eikä turhia pomottele. Olen oikein tyytyväinen millainen tästä omasta kasvattitammasta on tullut, mutta pikkuhiljaa sillekin on ikää kertynyt ja huomannut pientä väsymystä senkin luonteessa. Jatkossa se saakin toimia ensiratsuna ja opettaa uusia ratsastajia oppimaan ratsastuksen salat.

Kilpailukalenteri

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
16.12.13 - Kelokorpi - s(p)h tammat - VSN - 3/12 RCH
20.12.13 - Toivonlaakso - s(p)h orit - VSN - 1/12 SW3
22.02.14 - VRKK - s(p)h tammat - VSN - 1/12 CH
12.03.15 - Vanima - suomenhevostammat - NJ - 4/12 irtoSERT

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
19.01.14 - Cresendo - Vaativa B - KRJ - 7/50
24.03.14 - Marike - Vaativa B - KRJ - 1/40
25.03.14 - Halden - Vaativa B - KRJ - 2/40
26.03.14 - Marike - Vaativa B - KRJ - 6/40
27.03.14 - Halden - Vaativa B - KRJ - 6/40
27.03.14 - Marike - Vaativa B - KRJ - 2/40
28.03.14 - Marike - Vaativa B - KRJ - 3/40
14.04.14 - Marike - Vaativa B - KRJ - 3/60
16.04.14 - Marike - Vaativa B - KRJ - 5/60
18.04.14 - Marike - Vaativa B - KRJ - 3/60
23.04.14 - Huvitus - Vaativa B - KRJ - 2/40
30.04.14 - al Najya - Vaativa B - KRJ - 3/30
30.04.14 - Duren - Vaativa B (KRJ-cup) - KRJ - 19/389
04.05.14 - al Najya - Vaativa B - KRJ - 5/30
16.05.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 2/40
27.05.14 - Järviluoto - Vaativa B - KRJ - 3/30
28.05.14 - Järviluoto - Vaativa B - KRJ - 4/30
31.05.14 - Järviluoto - Vaativa B - KRJ - 2/30
01.06.14 - Ventos - Vaativa B - KRJ - 7/50
03.06.14 - LAC - Vaativa B - KRJ - 5/40
08.06.14 - Parodia - Vaativa B - KRJ - 5/40
09.06.14 - Parodia - Vaativa B - KRJ - 1/40
13.06.14 - Hysteria - Vaativa B - KRJ - 5/50
08.07.14 - Huvitutti - Vaativa B - KRJ - 4/40
12.07.14 - Huvitutti - Vaativa B - KRJ - 4/40
09.08.14 - Mörkövaara - Vaativa B - KRJ - 6/40
10.08.14 - Mörkövaara - Vaativa B - KRJ - 4/40
12.08.14 - Mörkövaara - Vaativa B - KRJ - 1/40
21.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 1/30
21.10.14 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 6/50
22.10.14 - Aida connemaras - Vaativa B - KRJ - 1/30
23.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 2/30
23.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 4/30
23.10.14 - Aida connemaras - Vaativa B - KRJ - 5/30
24.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 3/30
25.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 1/30
25.10.14 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 7/50
26.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 3/30
26.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 5/30
26.10.14 - Aida connemaras - Vaativa B - KRJ - 1/30
27.10.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 4/30
27.10.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 4/30
28.10.14 - Aida connemaras - Vaativa B - KRJ - 3/30
28.10.14 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 4/50
28.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 3/30
29.10.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 5/30
29.10.14 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 5/50
30.10.14 - Trio connemaras - Helppo A - KRJ - 4/40
30.10.14 - Dainty - Vaativa B - KRJ - 4/30
30.10.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 5/30
02.11.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 4/30
03.11.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 2/30
03.11.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 4/30
04.11.14 - al Najya - Vaativa B - KRJ - 1/30
04.11.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 2/30
08.11.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 1/30
08.11.14 - al Najya - Vaativa B - KRJ - 2/30
10.11.14 - Vanima - Vaativa B - KRJ - 4/30
30.06.15 - Hukkapuro - Vaativa B (KRJ-cup) - KRJ - 25/263

ERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
29.12.13 - Mewian Welsh - 90cm - ERJ - 2/50
31.12.13 - Koston Suomenhevoset - 90cm - ERJ - 7/50
02.01.14 - Tuuliharja - 90cm - ERJ - 5/40
23.01.14 - Sonic Warmbloods - 110cm - ERJ - 1/30
24.01.14 - Sonic Warmbloods - 110cm - ERJ - 2/30
26.01.14 - Golden League - 110cm - ERJ - 2/30
27.01.14 - Sonic Warmbloods - 110cm - ERJ - 4/30
28.01.14 - Golden League - 110cm - ERJ - 3/30
29.01.14 - Moondance - 110cm - ERJ - 4/40
30.01.14 - Golden League - 110cm - ERJ - 3/30
18.02.14 - Kadotetut suomenhevoset - 110cm - ERJ - 5/30
21.02.14 - Kadotetut suomenhevoset - 110cm - ERJ - 3/30
14.03.14 - Haavelaakso - 110cm - ERJ - 3/30
14.04.14 - Blackwoods - 110cm - ERJ - 3/30
16.04.14 - Blackwoods - 110cm - ERJ - 1/30
18.04.14 - Takkuinen - 100cm - ERJ - 2/40
19.04.14 - Blackwoods - 110cm - ERJ - 3/30
21.04.14 - Reposaari - 110cm - ERJ - 5/30
22.04.14 - Reposaari - 110cm - ERJ - 3/30
22.04.14 - Blackwoods - 110cm - ERJ - 1/30
23.04.14 - Blackwoods - 110cm - ERJ - 3/30
24.04.14 - Reposaari - 110cm - ERJ - 3/30
27.04.14 - Reposaari - 110cm - ERJ - 5/30
17.05.14 - LAC - 110cm - ERJ - 1/40
17.06.14 - LAC - 110cm - ERJ - 6/40
20.06.14 - LAC - 100cm - ERJ - 1/40
21.06.14 - LAC - 110cm - ERJ - 2/40
03.07.14 - Huvitutti - 100cm - ERJ - 1/40
06.07.14 - Huvitutti - 100cm - ERJ - 2/40
09.07.14 - Huvitutti - 100cm - ERJ - 6/40
11.07.14 - Huvitutti - 100cm - ERJ - 6/40
12.07.14 - Ultimate sporthorses - 110cm - ERJ - 1/50
02.09.14 - Pirunkorpi - 100cm - ERJ - 4/50
04.09.14 - Crayon - 100cm - ERJ - 6/50
07.09.14 - Pirunkorpi - 100cm - ERJ - 3/50
09.09.14 - Crayon - 100cm - ERJ - 4/50
10.09.14 - Pirunkorpi - 100cm - ERJ - 3/50
12.09.14 - LAC - 110cm - ERJ - 1/40
14.09.14 - LAC - 100cm - ERJ - 2/40
15.09.14 - LAC - 100cm - ERJ - 2/40
25.09.14 - Casino showjumpers - 100cm - ERJ - 5/30
26.09.14 - Casino showjumpers - 100cm - ERJ - 5/30
02.10.14 - Vanima - 100cm - ERJ - 2/30
03.10.14 - Vanima - 100cm - ERJ - 2/30
04.10.14 - Erkinheimot - 110cm - ERJ - 5/30
05.10.14 - Erkinheimot - 110cm - ERJ - 3/30
06.10.14 - Erkinheimot - 110cm - ERJ - 3/30
13.10.14 - Petäjävaara - 110cm - ERJ - 5/30
21.10.14 - Brynhild - 100cm - ERJ - 2/40
23.10.14 - Brynhild - 90cm - ERJ - 2/40
31.07.15 - Ginger - 100cm (ERJ-cup) - ERJ - 4/233